Mi okozza?


a tudomány mai állása szerint

A rejtett kancsalság a szemmozgató izmok működésének zavara.

Laikusok számára nem észrevehető látásprobléma, az illető szemei úgy állnak, mintha semmi baja nem lenne. A problémára a panaszok utalnak. Minden esetben a szemmozgató izmok aránytalan működéséről, egyenetlen terheléséről és az emiatt fellépő erőlködésről beszélünk. Az erőlködés felkeléstől lefekvésig folyamatos, a terhelés függvényében változik, de mindig fennáll!

A probléma a folyamatos erőlködés

A folyamatos erőlködés bizonytalan és folyamatosan változó szemmozgató izom működést eredményez, ami az agyat folyamatos korrekcióra kényszeríti. Ezáltal a vegetatív idegrendszer állandó, fölösleges terhelést kénytelen elviselni, ami viszi az energiát, amit az illető felhasználhatna másra is. Ez a fölösleges erőlködés végül akár migrénhez, fejfájáshoz, fáradtsághoz, tanulási problémához ….vezethet. Mindeközben a látás folyamatosan változik és instabil.

Szerintem….

Mivel a rejtett kancsalság veleszületett, magától el nem múlik (tehát nem betegség! hanem állapot!) és folyamatosan terhelést okoz, fárasztja a szemeket és az idegrendszert, úgy gondolom, hogyha nem muszáj, nem feltétlenül kell ilyen erőlködéssel élni. Az erőlködésnek mindig ára és következménye van! Az életkor előrehaladtával, a fokozódó terheléssel, stresszel, kialvatlansággal folyamatosan veszítjük az energiát, így egyre kevesebb marad a szemek működésének koordinálására. Szóval érdemes minél hamarabb megoldani a problémát a későbbi súlyosabb tünetek kialakulása előtt.